Dedoles plantează copacii 2020


Pădurile sunt extrem de importante atunci când vine vorba de încetinirea schimbărilor climatice, cauzate de o concentrație ridicată de dioxid de carbon din atmosferă. Un arbore adult poate absorbi până la 22 kgde dioxid de carbon din atmosferă în fiecare an.


Acesta este motivul pentru care Dedoles susține protejarea și plantarea de păduri.  

Iar tu ne ajuți și îți mulțumim pentru asta!


Anul acesta am susținut

Proiectul de plantare a 28000 de copaci din specii native în zona de pădure aluvială de-a lungul Dunării în colaborare cu asociația civică BROZ și Pisztráng Kör.



ROLUL PĂDURII ALUVIALE ÎN ABSORBȚIA DIOXIDULUI DE CARBON

Pădurile aluviale, adică pădurile aflate pe malul râurilor și fluviilor, sunt mult mai eficiente și au o capacitate mai mare de a absorbi și a stoca dioxid de carbon datorită dinamicii râului. Flora și solul din zona pădurilor aluviale dispune de două ori mai multe rezerve de dioxid de carbon decât pădurile situate la altitudini mai mari. Inundațiile regulate fac ca pădurile aluviale sunt reînnoite constant, ceea ce face ca aceste păsuri să fie ca un aspirator pentru dioxidul de carbon un hectar de pădure aluvială poate absorbi până la 354 tone de dioxid de carbon.


ZONA DE PROIECT: DELTA DUNĂRII DE PE CONTINENT

Pădurile aluviale dunărene sunt unele dintre cele mai bogate ecosisteme, cu o biodiversitate incredibilă. În trecut, Delta Dunării de pe continent a fost una dintre cele mai mari și mai diversificate zone umede din Europa Centrală. Zone mari din această zonă au fost afectate negativ de intervenții regulate, de construcții de fântâni și de un sistem slab de gestionare a pădurilor. Acest lucru a dus și la o scădere puternică a populației de păsări din această zonă, precum și la scăderea numărului de specii de pești și amfibieni.



PLANTAREA DE SPECII NATIVE DE COPACI ÎN PĂDURILE ALUVIALE DUNĂRENE

Plantarea de specii native de copaci în zonele de păduri aluviale este de o importanță majoră, în special pentru că aceste păduri aflate în apropierea Dunării au fost și continuă să fie modificate de silvicultură. Din pricina unor astfel de intervenții de plantare cu specii non-native, s-a ajuns la popularea zonei cu plopi care cresc rapid.

Speciile native de plopi au o capacitate mult mai mare de a se reface în mod natural, trăind mai mult și creând un habitat corespunzător pentru păsările care își construiesc cuib în trunchiurile copacilor. Speciile caracteristice de copaci pentru această zonă sunt reprezentate în mare parte de plopi și sălcii, stejari, meri și peri sălbatici.



Măsurile luate pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus nu ne-au permis să participăm în mod activ la procesul de plantare din această toamnă. Sperăm să putem lua parte în primăvară, când colegilor noștri le va fi permis din nou să ajute la plantarea copacilor. 😊


AICI poți găsi mai multe informații