Colecția Dedoles x MIKLOSKO


Designerul slovac Fero Mikloško a creat o colecție de vară limitată alături de Dedoles. De ce este această colecție atât de specială?


Creatorul de modă Fero Mikloško este printre cei mai cunoscuți designeri din Slovacia. Aproape fiecare femeie își dorește să aibă în garderobă o piesă creată de el, iar celebritățile din Slovacia se mândresc cu creațiile acestuia. Cunoscutul designer a fost foarte ocupat în acest ultim an și, alături de compania producătoare de haine, Dedoles, a creat o colecție exclusivă de vară care poartă numele Miklosko X Dedoles.


Cum ai ajuns să te ocupi de design?

Design-ul mi-a fost drag încă din tinerețe. Copil fiind, eram fascinat de mașinile de cusut și de modul în care erau produse hainele. Acesta este motivul pentru care m-am înscris la Școala de Arte și Creații, care mi s-a potrivit perfect. Sunt croitor profesionist de costume de scenă, așa că am o bază artistică. Am creat costume pentru teatru atât teoretic, cât și practic. Iar această profesie se reflectă și în munca mea, pentru că toate creațiile mele au această notă de teatral și extravagant. Mulțumită atelierului meu, munca mea nu reflectă doar tendințele moderne ale modei. Are și această nuanță de teatral. Înscrierea la Școala de Arte și Creații a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în viața mea.


Ai creat haine în ultimii 32 de ani, iar brandul tău există pe piață de 24 de ani. Care este colecția cea mai dragă?

Pandemia a făcut ca totul să fie un pic mai dificil. În ultimul an am pierdut cu toții un pic din puterea noastră creatoare. Cu toate acestea, am încercat să nu zăbovesc, ținând pasul cu afacerile de modă din străinătate. În ciuda pandemiei, au avut loc numeroase prezentări mari de modă, iar tendințele în materie de modă au continuat să evolueze. Tot ceea ce au făcut creatorii de modă în țara noastră a fost să încerce să supraviețuiască. Nu am mai putut să-mi organizez prezentările de modă, pe care în mod normal le țineam de două ori pe an. Nu pot spune că sunt mai mândru de o colecție și mai puțin mândru de altele. Fiecare colecție are propria poveste, propriul spațiu și propriul mod de prezentare. Dacă mă uit acum la vechile mele prezentări, este incredibil ce lucruri frumoase au fost create. Iar aici nu mă refer numai la munca mea, ci la și ce au creat colegii mei. Îmi este dor de atmosfera acelor prezentări, dar și de entuziasmul cu care spectatorii urmăreau tot show-ul. Designerii au putut crea colecții incredibile. Acum va fi mai greu să ne întoarcem la vechile „obiceiuri”. Probabil că voi începe cu prezentările online, așa cum face toată lumea. Feedback-ul pe care designerii îl vor primi din partea publicului va veni acum sub formă de e-mailuri și mesaje text. Totuși, aceasta este o încurajare plăcută. Ceea ce mă face cu adevărat mândru este faptul că nici măcar o singură piesă din colecțiile mele nu se mai află în atelierul meu. Succesul meu cel mai mare constă în faptul că totul a fost vândut. Iar asta mă încântă cel mai tare.


Aceasta este prima dată când Dedoles colaborează cu un designer, iar acesta ești tu. Cum a început această colaborare?

Este destul de amuzant modul în care a început colaborarea noastră. Eu am fost cel care a luat inițial legătura cu Dedoles, nu invers. 😊 Atunci când m-am uitat la site-ul web al Dedoles, am fost plăcut surprins să văd că nu vând numai șosete, ci și alte articole. Am observat că „puseseră la cale” o nouă colecție de costume de baie și lenjerie intimă care mi-a plăcut mult. M-am gândit că putem crea oricând o colecție de șosete. Am fost mai degrabă atras de ideea unei colecții de vară alături de această companie slovacă în continuă dezvoltare, care folosește trei hamsteri dansatori pe post de vedete ale campaniei de publicitate. Este uimitor cum hamsterii pot lăsa o amprentă atât de puternică în mintea ta, încât începi să urmărești mai îndeaproape compania din spatele creației lor. M-am regăsit în Dedoles și m-am gândit ca am putea colabora foarte bine. Sunt foarte încântat de colaborarea noastră.


Cum a fost colaborarea cu Dedoles în ceea ce privește această nouă colecție?

Am încercat să ne imaginăm cum ar trebui să arate întreaga noastră colecție. Ne doream să creăm costume de baie pentru femei și șorturi de baie pentru bărbați, iar colecția să fie completată de accesorii de vară, ca de exemplu o pălărie, un articol trendy care poate fi purtat de-a lungul întregului an, o geantă de plajă, o rochie cămașă și, papuci de plajă, desigur. A fost extrem de important pentru mine ca această colecție să poarte semnătura mea. Cu ceva timp în urmă, am creat o colecție alb-negru care a fost foarte populară în rândul pasionaților de modă. Am creat aceste modele alb-negru atunci când brandul meu sărbătorea 20 de ani de la înființare. Am modificat ușor aceste modele pentru a fi mai moderne și pentru a se potrivi colecției de vară. Mi-am dorit ca brand-ul meu să ajungă să fie cunoscut și în străinătate, nu numai în Slovacia. Dedoles operează în douăzeci de țări europene, așa că am exclus poza cu fața mea din modele, deoarece clienții din străinătate nu m-ar recunoaște. Am căutat un element comun și, din moment ce Dedoles a folosit culori neon în colecția sa de vară din acest an, am adăugat un strop de culoare neon lime la combinația de bază alb-negru. În plus, costumul nostru de baie pentru femei și pălăriile au două fețe, deci pot fi purtate în diverse moduri. Oamenii se pot juca cu aceste articole, pentru a crea outfit-uri originale. Cred că atât doamnele, cât și domnii vor simți că sunt bani bine investiți.


Ce te motivează și te inspiră atunci când creezi o nouă colecție?

Întotdeauna mă uit prin colecțiile designerilor mei favoriți. Mă uit la tendințele și mărcile care mă interesează cel mai mult, evidențiez elementele și le conectez cu tendințele actuale. Apoi aplic ideile la clientela mea. Le adaptez și le reproiectez în felul meu. Crearea unei noi colecții este o activitate foarte plăcută, deși este un proces foarte lung. Cea mai dificilă parte este crearea primului model. De obicei, nici măcar nu este folosit în timpul prezentării de modă, dar uneori îmi place să îl strecor acolo. 😊


Se știe că îți place să folosești combinația alb-negru în design-urile tale. Care a fost sursa de inspirație pentru această colecție?

Îmi place foarte mult combinația de alb și negru, este o combinație de culori care îmi reflectă personalitatea și munca. În plus, oamenii se simt cel mai bine în ea. Am amestecat albul și negrul într-un singur model și astfel s-a născut această colecție de vară. Aceste piese nu sunt doar piese albe cu un imprimeu negru, ci sunt mai profunde decât atât. Așa cum am spus, am folosit vechiul meu print, dar l-am modificat în scopul colaborării noastre. Este original și se potrivește perfect companiei Dedoles. Poate că printul care include chipul meu va fi folosit dacă vom primi un feedback pozitiv.